لوگو
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
مشاوره رایگان آموزشی

شاتر دوربین و سرعت شاتر چیست و چگونه آن را تنظیم کنیم؟

در این مقاله قصد داریم به بررسی مفهوم شاتر دوربین ، سرعت شاتر ، آموزش تنظیم آن و تاثیرات آن بر عکس‌هایمان بپردازیم. با ما همراه باشید.

شاتر دوربین چیست؟

به زبان ساده، شاتر به یک پرده متحرک و یا دستگاهی گفته می‌شود که در مقابل فیلم و یا سنسور دوربین دیجیتال قرار داشته و مانع رسیدن نور به آن خواهد شد. این پرده در زمان عکاسی و یا نوردهی با کنار رفتن (باز شدن)، اجازه ورود نور و برخورد آن به گیرنده تصویر (فیلم و یا سنسور دوربین) برای مدت زمان مشخصی را می‏‌دهد. به تصویر متحرک دقت کنید.

پرده‌های شاتر دوربین از نظر جنس، مکانیزم و و محل قرارگیری با یکدیگر متفاوت هستند. بنابراین ممکن است که نوع مکانیزم شاتر دوربینی به صورت مکانیکی باشد و یا الکترونیک، جنس پرده پارچه‌ای باشد و یا فلزی، شاتر به صورت افقی حرکت کند و یا عمودی و این که شاتر در داخل بدنه‌ی دوربین قرار داشته باشد و یا داخل خود لنز.

در حال حاضر از نظر مکانیزم با 2 نوع شاتر ، یعنی مکانیکی و الکترونیکی روبرو هستیم که اول از همه از شاتر‌های مکانیکی شروع می‌‌کنیم که از نظر محل قرارگیری به دو نوع تقسیم‌بندی می‌شوند.

انواع شاتر مکانیکی دوربین عکاسی

شاتر کانونی یا پرده‌ای ( Focal-plane shutter )

این نوع شاتر در داخل بدنه دوربین و درست در مقابل گیرنده تصویر یا همان سنسور قرار دارد. شاتر کانونی ممکن است به صورتی طراحی شده باشد که افقی حرکت کند و یا عمودی باز و بسته شود و ممکن است همانطور که گفته شد، جنس آن فلزی و یا پارچه‌ای باشد.

شاتر کانونی و یا پرده‌ای

شاتر کانونی و یا پرده‌ای در داخل دوربین‌های SLR و یا مدل امروزی همان دوربین‌ها یعنی دوربین‌های DSLR به کار رفته است. البته در برخی از مدل‌ دوربین‌های قطع متوسط نیز، از این نوع شاتر استفاده شده است.

شاتر‌های کانونی، سرعت شاتر هایی بالاتر از 1/1000 ثانیه را ارائه می‌دهند اما محدودیتی همانند سرعت سینکرونیزاسیون را هم دارند که برایتان در مقاله‌ای جداگانه به توضیح آن می‌پردازیم.

شاتر مرکزی ، برگی و یا تیغه‌ای ( Leaf shutter )

این نوع شاتر در داخل لنز بسیاری از دوربین‌های قطع متوسط و تمامی دوربین‌های قطع بزرگ تعبیه شده است و با باز و بسته شدن همانند شاترهای کانونی، میزان برخورد نور به سنسور و یا فیلم را کنترل می‌کند.

شاتر مرکزی، شاتر تیغه‌ای و یا برگی

شاتر الکترونیکی

در دوربین‌های بدون آینه امروزی شاهد استفاده از شاتر الکترونیکی هستیم. به علت آن که مباحث تخصصی‌ای در رابطه با آن وجود دارد که می‌شود در موردشان صحبت کرد، حتما با مقاله‌ای جامع جزء به جزء به توضیح آن می‌پردازیم.

سرعت شاتر دوربین ( Shutter Speed ) چیست؟

سرعت شاتر در واقع به سرعت باز و بسته شدن شاتر دوربین گفته می‌شود؛ یعنی مدت زمانی که طول می‌کشد تا با باز شدن شاتر، نور به سنسور دوربین برخورد کرده و با بسته شدن آن‌ هم جلوی برخورد نور گرفته شود. این مدت زمان را یا دوربین به صورت اتوماتیک تعیین می‌کند و یا عکاس می‌تواند آن را نسبت به نیاز خودش تنظیم کند. قبل از توضیح بیشتر، ابتدا به اعداد زیر دقت کنید.

1/8000s – 1/4000s – 1/2000s – 1/1000s – 1/500s – 1/250s – 1/125s – 1/60s – 1/30s – 1/15s – 1/8s – 1/4s – 1/2s – 1s – 2s , … , 30s

شاید اگر با سرعت شاتر آشنا نیستید و از آن چیزی نمی‌دانید، حداقل این اعداد را در دوربین عکاسیتان دیده باشید. اعدادی کسری و یا طبیعی که واحد ثانیه را کنار خودشان دارند.

به عنوان مثال 1/8000 ثانیه یعنی 1 ثانیه را به 8000 قسمت تقسیم کنیم و این یعنی پرده شاتر دوربین تنها در یک هشت هزارم ثانیه باز و بسته می‌شود و این زمان کمتر از یک چشم به هم زدن اتفاق می‌افتد.

یا 30 ثانیه هم یعنی شاتر دوربین با فشار دادن دکمه شاتر باز شده و بعد از سی ثانیه بسته می‌شود و سنسور دوربین 30 ثانیه در معرض نور قرار می‌گیرد. به تصویر متحرک زیر دقت کنید.

پرده شاتر دوربین

خوب اگر یک بار دیگر به اعداد شاتر دوربین دقت کنید، ممکن است بپرسید که چرا اعدادی همانند 1/8000 را در دوربینمان نداریم؟

دوربین های عکاسی دیجیتال نسبت به نوع کارایی و سطح طراحیشان ممکن است محدوده‌ای خاص از سرعت شاتر را پشتیبانی کنند و به عنوان مثال می‌توان گفت که دوربین کانن 250D یکی از مدل دوربین‌هایی است که تا حداکثر سرعت شاتر 1/4000 ثانیه را پشتیبانی می‌کند.

رابطه بین اعداد سرعت شاتر دوربین

اگر دوباره به اعداد دقت کنید، متوجه می‌شوید که هر عدد با عدد قبلی و بعدی خودش رابطه نصف و یا 2 برابر دارد. یعنی 1/4000 دو برابر 1/8000 ثانیه و یا 1/30 نصف 1/15 ثانیه است. البته استثنایی داریم در 1/125 ثانیه و 1/60 ثانیه و یا 1/8 ثانیه و 1/15 ثانیه و … که جای نگرانی ندارد و می‌توان گفت بین هر عدد تا عدد بعدی و یا قبلی که 2 برابر یا نصف آن است، به میزان یک استاپ فاصله داریم. هر استاپ نوری در واقع واحدی است که نشان دهنده‌ی نصف شدن و یا دو برابر شدن میزان نور است و در قسمت تاثیر سرعت شاتر بر تصاویر، کاملا آن را برایتان توضیح می‌دهیم. به تصویر زیر دقت کنید.

اعداد شاتر دوربین

خوب یک سری از اعداد را اینجا دیده‌اید و شاید برایتان سوال شود که پس سرعت شاتر 1/25 ثانیه که در دوربینمان در اختیار داریم چیست؟

این اعداد جزئی و دقیق‌تر را نیز در دوربین عکاسی دیجیتالتان در اختیار دارید و می‌توان گفت که باز هم رابطه به همان شکل است و به عنوان مثال سرعت 1/50 ثانیه نصف سرعت 1/25 ثانیه بوده و همانطور فاصله‌ی بین این دو عدد 1 استاپ است.

تاثیر سرعت شاتر بر تصاویر

تاثیر بر میزان نور

یکی از اتفاقاتی که با تغییر سرعت شاتر بر روی عکس‌هایمان مشاهده می‌کنیم، تغییر میزان نوردهی و یا روشنایی عکس است. بگذارید اینگونه برایتان بگوییم که در زمانیکه سرعت شاتر دوربین ما عدد سریعی همانند 1/4000 ثانیه است، نور مدت زمان کمتری را اجازه دارد تا به سنسور برخورد کند و در نتیجه تصویر ما نور کمتری را مثلا نسبت به سرعت 1/250 ثانیه دریافت خواهد کرد.

حالا فرض کنید سرعت شاتر را از 1/4000 به 1/8000 ثانیه تغییر می‌دهیم، حال اگر عکاس نباشیم و با تغییر دیافراگم دوربین و یا مقدار حساسیت ایزو، این میزان کاهش برخورد نور به سنسور را جبران نکنیم، تصویر ما تاریک‌تر از تصویر گرفته شده با سرعت 1/4000 ثانیه ثبت می‌شود و همینطور بالعکس. پس اگر به تصویر زیر دقت کنید متوجه خواهید شد که با افزایش سرعت شاتر، نور کمتر و با کاهش سرعت شاتر (نوردهی‌های طولانی‌تر)، نور بیشتری به سنسور و در نتیجه عکس خروجی ما خواهد رسید.

تاثیر تغییر سرعت شاتر دوربین بر روی تصاویر

تار شدن و فریز شدن سوژه

تمام اتفاقات متحرک اطراف ما دارای سرعت هستند. اگر حرکت یک آدم و یا یک ماشین را فرض کنید، حتما متوجه سرعت متفاوت آنها خواهید شد. حالا کنار این می‌شود حرکت قطار و یا هواپیما را هم فرض و یا به سرعت بارش باران و حرکت قطرات آب هم توجه کرد. حتی در زمانیکه دوربین عکاسیمان را در دست داریم و مشغول عکاسی هستیم، لرزش دست‌هایمان هم یک حرکت محسوب شده و سرعت خاصی دارد.

یکی از دلایل تار شدن عکس‌ها، چه به صورت اتفاقی و چه از روی عمد، تنظیم سرعت شاتر دوربین است. زمانی که سرعت شاتر تنظیم شده بر روی دوربین عکاسی، با در نظر گرفتن حرکت و سرعت خود سوژه، لرزش و حرکت دوربین و یا فاصله کانونی لنز، نتواند پاسخگوی فریز کردن (ثبت بدون کشیدگی و تاری) سوژه باشد، مطمئنا ما در عکس‌هایمان تاری را مشاهده می‌کنیم؛ حالا چه کم و چه به مقدار زیاد. به تصویر زیر دقت کنید.

سرعت شاتر در عکاسی

پس باید نسبت به حرکت و سرعت خود سوژه، لرزش و حرکت دوربین و یا فاصله کانونی‌ای که با آن در حال عکاسی هستیم، برای ثبت یک عکس شارپ (واضح) سرعت شاتر مناسبی را انتخاب کنیم. البته بعضی از عکاسان نسبت به نوع نیاز و هدفشان، ممکن است از عمد عکس‌هایی را تار ثبت کرده و یا از تکنیک‌های مختلف سرعت شاتر برای تار ثبت کردن بخشی از تصویر استفاده کنند.

به مثال‌های زیر توجه کنید:

مثال 1: به عنوان مثال ما می‌خواهیم از ماشینی که با سرعت بسیار زیاد در یک پیست در حال حرکت است، عکاسی کنیم. مطمئنا باید از سرعت شاتر سریعی استفاده کنیم تا بتوانیم ماشین را بدون هیچگونه تاری ثبت و فریز کنیم. انتخاب یک عکاس ناآشنا شاید عدد 1/60 ثانیه باشد که منجر به تاری ماشین در حال حرکت خواهد شد و شاید یک عکاس خبره از عددی مثل 1/1000 ثانیه استفاده کند و بتواند همانند تصویر زیر ماشین را به صورت فریز ثبت کند.

فریز کردن ماشین در حال حرکت

مثال 2: به عنوان مثال ما می‌خواهیم از شخصی که بر روی یک صندلی نشسته و حرکت آنچنانی ندارد، عکاسی کنیم. در انتخاب اول شاید سرعت شاتری را انتخاب کنیم که تمامی سوژه‌های موجود در قابمان واضح و بدون تاری ثبت شوند؛ شاید سرعتی همانند 1/500 ثانیه. اما کمی که عکاسانه‌تر به موضوع نگاه کنیم، متوجه این موضوع خواهیم شد که می‌توانیم با سرعت شاتر 1/30 ثانیه یا نزدیک به این اعداد، فرد نشسته بر روی صندلی را از سایر افراد جدا کنیم؛ آن هم با تار شدن افراد در حال حرکت با سرعت بیشتر.

تار شدن سوژه ها در عکس
در این تصویر سوژه اصلی با انتخاب سرعت شاتر مناسب از سایر افراد جدا شده است.

مرور و جمع‌بندی خلاصه:
افزایش سرعت شاتر مثل تغییر از 1/30 به 1/500 ثانیه = کاهش زمان برخورد نور به سنسور = تصویر تاریک‌تر در صورت عدم جبران = رسیدن به تصویری شارپ و واضح‌تر
کاهش سرعت شاتر مثل تغییر از 1/10 به 4 ثانیه = افزایش زمان برخورد نور به سنسور = تصویر روشن‌تر در صورت عدم جبران = امکان تار شدن سوژه

سرعت شاتر در دوربین عکاسی و نحوه تنظیم آن

عدد سرعت شاتر را به راحتی می‌توانید در دوربینتان پیدا کنید. اما قبل از آن باید این نکته را بدانید که برای تنظیم سرعت شاتر حتما باید مد (حالت عکاسی) دوربینتان بر روی M مخفف Manual (حالت دستی) و یا بر روی حالت تقدم سرعت شاتر ، Tv (در دروبین‌های کانن) و S (در دوربین‌های نیکون) باشد. چون در صورتی که دوربینتان در حالت اتوماتیک قرار داشته باشد، نسبت به شرایط محیطی، خودش تصمیم می‌گیرد که سرعت شاتر را بر روی چه عددی تنظیم کند.

بعضی از قسمت‌هایی که می‌توانید سرعت شاتر را پیدا کنید؛ به تصاویر زیر دقت کنید.

سرعت شاتر در دوربین کانن 80D
در دوربین کانن 80D، سرعت شاتر 1/8000 ثانیه به شکل خلاصه 8000 نوشته شده است.
سرعت شاتر در دوربین نیکون D7200
سرعت شاتر در دسترسی سریع بر روی نمایشگر دوربین نیکون D7200

البته در زمانیکه چشمتان را بر روی منظره‌یاب (ویزور) دوربین قرار می‌دهید و دکمه شاتر را تا نیمه فشار دهید هم، عدد سرعت شاتر را می‌بینید.

و یا بخش‌های دیگری مانند Live View و …

سخن پایانی

خب در این مقاله اطلاعات مفید زیادی را با هم آموختیم! 🙂

البته نیز می‌توانید برای یادگیری اصولی 0 تا 100 مباحث عکاسی و تصویربرداری، در دوره جامع عکاسی دیجیتال ما هم شرکت کنید.

سوالاتتان را در کامنت‌ها پاسخگو هستیم. ♥♥

4.4 از 5 براساس رای 13 نفر
Picture of علیرضا شریفی
علیرضا شریفی

35 پاسخ به “شاتر دوربین و سرعت شاتر چیست و چگونه آن را تنظیم کنیم؟”

  1. من دانشجوی عکاسی ام. میتونم بگم مقالتون عالی بود…….!
    وبسایت شما آموزشگاه عکاسی داره؟
    عکاسی خصوصی هم درس میدین؟

    • سلام. بله
      برای اطلاعات بیشتر در رابطه با آموزش عکاسی هم به صورت حضور در کلاس در آموزشگاه و هم به صورت خصوصی میتونید با شماره 09981520077 در تماس باشید.

  2. سلام مطالب شما زیبا درست و عالی بودن دست شما درد نکنه که باعث بالا بردن اطلاعات در عکاسی میشه به امید آینده ای روشن با مردمی روشن فکر مثل شما برای ایران

  3. مرسی آقای مهندس عزیز . راستی اگر کتابی نوشتی لطفا معرفی کنید تا بتونم بخرم

  4. سلام وقت بخیر خیلی خیلی عالی بود من مبتدی هستم ولی مبحثتون اینقد واضح و خوب بود که یاد گرفتم بهتون خسته نباشید میگم موفق باشید

  5. خسته نباشید دوست عزیز !
    واقعا موضوعی که برام روشن نبود روشن شد
    لطف نموده اگه کتابی در رابطه آشنایی دارید برام معرفی کنید .
    ممنون

  6. وای عالی بودددد من امرور سرکلاس درست متوجه نشدم مطالب شمارو خوندم یاد گرفتم کلی مرسی

  7. وااای عالی هستین من داوطلب کنکور هنرم مطالب سایتتون خیلی کمک کرد که درس عکاسی رو بهتر یادبگیرم.. مخصوصا که رشته دبیرستانیم هم هنر نبوده و هیچ آشنایی نداشتم…

  8. برای عکاسی وقتی با مو بلند بازی میشه چیکارباید کرد،سرعت شاتر چقد باید باشه؟

    • فرض کنید موها با سرعت بالایی تکون بخوره (مثل استفاده از دمنده‌ها)
      یا فرض کنید موها به آرومی تکون بخوره (مثل استفاده از یک تکه مقوا برای باد زدن موها و …)
      پس برای فریز (یا ثبت موها بدون حرکت) نیاز به سرعت مناسبی هست که توانایی این امکان رو داشته باشه.
      قطعا ازسرعت‌های شاتر سریع باید استفاده کرد. مثل 1/500 ثانیه و یا …
      اما این که سرعت دقیقا چقدر باشه بستگی به سرعت حرکت موها داره و باید تست بشه تا به نتیجه مطلوب برسید.
      البته عکاس های حرفه ای گاهی از سرعت شاتر هایی استفاده می کنند که در حرکت موها کشیدگی ایجاد کنند.

  9. آقا دمت گرم تفریحی خوندم مطلب رو -واقعا استادانه نوشته شده -چقدر علاقه مند شدم عکاسی یاد بگیرم

  10. کم پیش میاد نظر بدم ولی این مقاله به حدی کامل و قوی بود ک واقعااا باید گف دست مریزاد

    • دوربین شما یک دوربین کامپکت هست نه یک دوربین DSLR
      اگر منظورتون دکمه شاتر (دکمه ثبت عکس) هست که دکمه گرد بالای اون دکمه شاتر هست. اما با توجه به سوالتون فکر میکنم شما دنبال چرخ دنده سرعت شاتر میگردین که دوربین شما قابلیت تنظیم دستی یا همون M رو نداره

  11. با سلام و احترام
    از تدریس بسیار عالی تون که خیلی روان و با عکس هایی که گذاشتید یادگیری را بسیار سهل کردید، سپاسگزارم… خداوند به شما عزت بدهد…

  12. سلام آقای شریفی سوال دارم من وقتی با دوربین کنون 80d عکس می گیرم چند تا بهم می گیره یعنی یکبار شات می زنم ولی می ببینم چندتا عکس گرفته و این باعث میشه حافظه دوربین سریع پر بشه میشه لطفا بگید چکار کنم،؟ ممنون میشم

    • وقت بخیر، کافیه اون رو از حالت عکاسی پیاپی خارج کنید؛ دکمه Drive بالای بدنه رو بزنید و مورد اول از سمت چپ (single shooting) رو انتخاب کنید.

  13. سلام. توضیحات تون، در مورد اعداد شاتر عالی بود، من سر کلاس‌ خودم، متوجه نشدم، چندین مقاله دیگه خوندم، متوجه نشدم. اینقدر روان و واضح توضیح دادید، که حد و حساب نداره. ممنونم. موفق و پایدار باشید.

  14. سلام و عرض ادب
    معنای واقعی معلم برازنده جنابعالی است.🌹🌹🌹🌹🌹🌹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پرمخاطب ترین دوره‌ی آموزشی

3,200,000 تومان5,499,000 تومان

انتخاب تجهیزاتت با ما

دوربین، لنز، تجهیزات نورپردازی و ...

اطلاعات تماست رو وارد کن